هر شخصی که از اینترنت استفاده میکند، حتما نام آدرس آی پی را یک بار شنیده است. چه بخواهید یک وبسایت را روی یک هاست میزبانی کنید، چه از یک سرور مجازی یا سرور اختصاصی برای مدیریت پروژه های خود استفاده کنید، یا حتی بخواهید از یک وبسایت بازدید کنید، آدرس IP نقشی کلیدی دارد. اما این آدرس آی پی دقیقا چیست؟ تمامی دستگاه هایی که به اینترنت یا شبکه های محلی (LAN) متصل میشوند دارای یک شناسه منحصر به فرد هستند تا بتوانند با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. به این شناسه منحصر به فرد آدرس آی پی (IP) گفته میشود. IP یکی از مهم ترین اجزای زیرساخت اینترنت و شبکه است؛ از ارسال ایمیل گرفته تا مرور صفحات وب یا حتی اتصال گوشی های هوشمند به مودم، همه این فعالیت ها بر پایه آدرس آی پی انجام میشود. در این مقاله به زبانی ساده برای شما توضیح خواهیم داد که آدرس IP چیست، چرا اهمیت دارد، کاربرد آن چیست و چگونه کار میکند.
تعریف آدرس آی پی (IP)
آدرس IP که مخفف عبارت Internet Protocol میباشد، یک آدرس منحصر به فرد است که برای شناسایی هر دستگاه سخت افزاری در شبکهای که از پروتکل اینترنت (انواع پروتکل های اینترنت) استفاده میکند، (مانند شبکه های محلی یا اینترنت) به کار میرود. آدرس IP این امکان را برای دستگاه ها فراهم میکند تا با یکدیگر ارتباط برقرار کرده و داده ها و اطلاعات را در شبکه منتقل کنند.
آدرس IP به صورت مجموعه ای از اعداد نمایش داده میشود و شامل چند بخش است که این بخش ها با علامت نقطه (.) از هم جدا میشوند مانند 192.168.1.34. آدرسی به عنوان نمونه به شما نشان دادیم به چهار بخش 8 بیتی تقسیم شده و به این معناست که هر بخش میتواند عددی بین 0 تا 255 باشد و این بخش ها با نقطه از هم جدا میشوند. بنابراین آدرس های IP میتوانند در بازه 0.0.0.0 تا 255.255.255.255 وجود داشته باشند.
آدرس IP از دو بخش اصلی تشکیل میشود:
- بخش شبکه (Network) بخش شبکه (Network) : نشان دهنده آدرس شبکه ای است که دستگاه به آن تعلق دارد. به عبارتی دیگر مشخص میکند که دستگاه به کدام شبکه متصل است. این بخش در آدرس آی پی همه دستگاه های موجود در یک شبکه مشترک است.
- بخش میزبانی (Host)این بخش دستگاه خاصی که به یک شبکه متصل است را شناسایی میکند.
به عنوان مثال در آدرس آی پی 192.168.1.34، بخش شبکه برابر با 192.168.1 میباشد و مشخص میکند که دستگاه در شبکه ای به نام 192.168.1.x قرار دارد. بخش میزبانی برابر با 34 است یعنی کامپیوتر یا دستگاهی با آدرس آی پی 192.168.1.34 در این شبکه قرار دارد.
نحوه کارکرد IP
آدرس آی پی یکی از پروتکل های اینترنت است که برای شناسایی دستگاه ها و مسیریابی داده ها در شبکه ها استفاده میشود. نحوه کار آدرس آی پی به صورت زیر است:
همه دستگاه هایی که به شبکه متصل میشوند، یک آدرس آی پی منحصر به فرد دریافت میکنند. وقتی که شما آدرس یک وبسایت را در مرورگر وارد میکنید، این نام توسط DNS به آدرس IP متناظر خود تبدیل میشود. پس از دریافت آدرس آی پی توسط مرورگر، دستگاه شما بسته های داده (شامل اطلاعاتی مانند درخواست یک صفحه از وبسایت) را برای سرور وبسایت ارسال میکند. وقتی داده ها ارسال میشوند، آدرس آی پی مقصد به روترها کمک میکند که بسته ها را به مقصد صحیح منتقل کنند. سرور مقصد نیز با استفاده از آدرس آی پی شما، پاسخ را به مرورگر دستگاه شما ارسال میکند و شما میتوانید آن صفحه از وبسایت را که درخواست داده بودید مشاهده کنید.
بنابراین میتوان گفت که آدرس IP به دستگاه ها اجازه میدهد که در شبکه شناسایی و داده ها به درستی ارسال و دریافت شوند. بدون آی پی دستگاه ها نمیتوانند با هم ارتباط برقرار کنند. در واقع آدرس آی پی مانند آدرس خانه برای دستگاه های درون شبکه عمل میکند و برای شناسایی، مسیریابی، امنیت و مدیریت ارتباطات شبکه ضروری است.
انواع آدرس آی پی
آدرس های IP را میتوان بر اساس کاربرد، ساختار و نحوه تخصیص به دسته های مختلفی تقسیم کرد. در ادامه انواع آدرس های آی پی را به شما معرفی خواهیم کرد.
انواع آی پی بر اساس کاربرد
آی پی ها از نظر کاربرد به دو دسته تقسیم میشوند: آی پی خصوصی و آی پی عمومی.
آی پی خصوصی (Private IP)
آدرس آی پی خصوصی یک آدرس اختصاصی است که برای شناسایی دستگاه های داخل شبکه های محلی (LAN) استفاده میشود و در اینترنت قابل مشاهده نیست. این آدرس ها به دستگاه هایی مانند کامپیوترها، گوشی ها و پرینترها اجازه میدهند که در شبکه داخلی با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. آدرس IP خصوصی توسط روترها یا سرور DHCP به دستگاه ها اختصاص داده میشود و برای دسترسی به اینترنت به آی پی عمومی و ترجمه (NAT) نیاز دارد. برای آی پی های خصوصی محدوده مشخصی تعیین شده و این آدرس ها در شبکه های مختلف میتوانند تکراری باشند، زیرا دستگاه هایی که خارج از یک شبکه قرار دارند نمیتوانند به آی پی های خصوصی دستگاه های درون همان شبکه دسترسی داشته باشند. آی پی های خصوصی در محدوده های زیر تعریف شدهاند:
- کلاس A از 10.0.0.0 تا 10.255.255.255
- کلاس B از 172.16.0.0 تا 172.31.255.255
- کلاس Cاز 192.168.0.0 تا 192.168.255.255
آدرس های IP به سه کلاس اصلی A و B و C تقسیم میشوند که برای مدیریت شبکه ها بر اساس اندازه آن ها طراحی شدهاند. کلاس A برای شبکه های بسیار بزرگ است و میتواند میلیون ها دستگاه را پشتیبانی کند. کلاس B برای شبکه های متوسط مناسب است و حدود 65000 دستگاه در هر شبکه را پوشش میدهد. کلاس C برای شبکه های کوچک طراحی شده و حداکثر 256 دستگاه را در هر شبکه پشتیبانی میکند.
آی پی عمومی (Public IP)
آدرس IP عمومی یک آدرس منحصر به فرد است که توسط ارائه دهنده خدمات اینترنتی (ISP) به دستگاه یا شبکه شما اختصاص داده میشود که با استفاده از آن میتوانید به صورت مستقیم به اینترنت متصل شوید. این آدرس برای شناسایی دستگاه شما در اینترنت استفاده میشود. به عبارتی دیگر، آدرس آی پی عمومی مانند یک شناسه برای دستگاه یا شبکه شما در سطح جهانی است و بر خلاف آدرس های خصوصی که فقط در شبکه های محلی کاربرد دارند، آدرس های عمومی برای ارتباطات مستقیم با اینترنت ضروری هستند.
بدون دیدگاه