لینوکس یکی از سیستمعاملهای متن باز است که در دنیای توسعه نرمافزار به عنوان یکی از سیستمعاملهای محبوب و قدرتمند شناخته میشود. هنگام کار با لینوکس، اغلب با فایلهایی با فرمت tar (تار) مواجه میشویم که از آنها برای نصب برنامهها و بستههای نرمافزاری استفاده میشود. در این مقاله میخواهیم به معرفی دستور tar در لینوکس و برخی از دستورات اساسی و پرکاربرد آن بپردازیم، پس در ادامه مقاله با ما همراه باشید. ( دانلود لینوکس Ubuntu )
tar چیست
tar که مخفف Tape Archive است، نوعی فرمت در سیستمعاملهای مبتنی بر یونیکس است، که برای ایجاد، مدیریت و استخراج فایلهای آرشیو و فشردهسازی اطلاعات، از آنها استفاده میشود. با استفاده از دستور tar میتوان یک مجموعه از فایلها و دایرکتوریها را به صورت یک فایل با فرمت tar آرشیو و فشردهسازی کنید و برای استفاده از آن فایلها دوباره این آرشیو را استخراج کنید.
برخی از پراستفادهترین کاربردهای tar شامل موارد زیر هستند:
- آرشیو کردن (Archiving)یک مجموعه از فایلها و دایرکتوریها را به صورت یک فایل tar جمعآوری میکند.
- فشردهسازی (Compression)برای کاهش فضای ذخیرهسازی، فایلهای tar را میتوان با استفاده از ابزارهای فشردهسازی مانند gzip یا bzip2 فشرده کرد.
- پشتیبانگیری (Backup)برای پشتیبانگیری از دادهها و اطلاعات از دستور tar استفاده میشود.
- انتقال دادهها (Data Transfer)میتوانید یک مجموعه فایل را با استفاده از دستور tar بستهبندی کرد و به سیستم دیگری منتقل کرد.
نصب tar در لینوکس
اکثر توزیعهای لینوکس از tar به عنوان یک ابزار اساسی، پشتیبانی میکنند و اغلب به طور پیشفرض روی آنها نصب است. اما اگر نصب نبود، میتوانید از دستوراتی که متناسب با توزیع لینوکس شماست استفاده کنید.
در این بخش دستور tar برای نصب در برخی از توزیعهای لینوکس را برای شما آوردهایم.
Ubuntu و Debian
sudo apt-get update
sudo apt-get install tar
Fedora
sudo dnf install tar
CentOS و RHEL
sudo yum install tar
Arch Linux
sudo pacman -Syu tar
openSUSE
sudo zypper install tar
نحوه استفاده از دستور tar
همانطور که قبلا نیز به آن اشاره شد، به منظور ایجاد، مدیریت و استخراج فایلهای آرشیو، استفاده از دستور tar در لینوکس بسیار رایج است. دستورات tar بسیار زیاد است، که میتوان از آنها برای نیازهای مختلفی استفاده کرد.
به صورت کلی نحو استفاده از دستور tar به صورت زیر است:
tar [options] [file(s) or directory]
برخی از گزینههای معمول عبارتند از:
- c-ایجاد آرشیو (create)
- x-استخراج فایل از آرشیو (extract)
- v-نمایش جزئیات عملیات (verbose)
- f-مشخص کردن نام فایل آرشیو
- z-استفاده از gzip برای فشردهسازی
- j-استفاده از bzip2 برای فشردهسازی
این مثال نحوه ایجاد یک فایل فشرده شده با gzip از یک دایرکتوری به نام test_app را با نمایش جزئیات، در فهرست کار نشان میدهد:
tar -czvf test_app.tar.gz test_app/
بعد از اجرای دستور بالا، فایل "test_app.tar.gz" یک آرشیو با فشردهسازی gzip ایجاد میشود.
برای استخراج اطلاعات آرشیو ایجاد شده در مثال بالا، باید دستور زیر اجرا شود:
tar -xzvf test_app.tar.gz
جمع بندی
در این مقاله، سعی کردیم به شما نحوه نصب و استفاده از دستور tar در لینوکس را آموزش دهیم. با استفاده از دستور tar، که یک ابزار قدرتمند و مهم برای مدیریت فایلهای آرشیو و فشرده، و همچنین انتقال و پشتیبان گیری از داده ها در محیط های لینوکسی محسوب میشود، میتوانید فایل ها و داده های خود را به راحتی مدیریت کرده و کارهایی نظیر اشتراک گذاری یا انتقال فایل هایی با حجم زیاد و ... را به سرعت انجام دهید.
بدون دیدگاه